Egy kis biológia PDF Nyomtatás E-mail

A csincsilla rendszertani helye, származása

 A csincsilla legközelebbi rokona a viszkacsa, vagy más néven pampaszi nyúl (Viscacia viscacia) és a macskanyulak, köztük a legismertebb a perui macskanyúl.


Közeli rokonai a tarajos sülök, a kapibarák, és a marák. Ezek a vízidisznók közé sorolható állatok külsőleg is emlékeztetnek a csincsillákra. A dél-amerikai rágcsálók közül még idesorolhatók az agutik, a pakák, a tengeri malac és a nutria.

A csincsillának 2 faja ismert:
- Chinchilla lanigera - ez az általunk tartott kiskedvenc, és
- Chinchilla brevicaudata, ezt nem szokás háziállatként tartani
(volt még pár egyéb Chinchilla faj is, de azok kipusztultak)

A brevicaudatának kisebb és szőrös (!) fülei vannak, az egész állat viszont nagyobb, mint a lanigera. A két fajt lehet keresztezni, mint pl. a lovat meg a szamarat - az eredmény is ugyanaz: tovább nem szaporítható egyedek.


A Chinchilla lanigerának két alfaja, inkább típusa ismert a tenyésztésben: a La Plata és a Costina. Előbbi Dél-Amerika belsejében élt, és "kerekebb" (pisze orrú csinik) az utóbbi a part mentén, és karcsúbb az állat (hegyes orrú).

Pisze orr    -    Hegyes orr

Félreértés ne essék, az orr formája független a csincsilla színétől! :)

Az Andok nyugati lejtőin, kb 3000 m magasan éltek. (hegyvidéki klíma, nincs hó... ) Köves talaj, sziklabarlangocskákkal, ami kivaló búvóhelyet biztosít.

Fülükön keresztül adják le a fölös hőt, ez a világosabb fülű egyedeken látszik is, mert vörös lesz.

A csincsillák különféle védelmi eszközökkel bírnak, amik segítségével fönn tudnak maradni az Andok vidékein.
Rejtő színeik segítségével beleolvadnak az őket védelmező környezetbe.
Farkuk erős és hasznukra válik egyensúlyozáskor, mikor ugranak és a gyors menekülést is segíti. Szintén nagyon hasznosak a hátsó ?sítalp? lábaik.

A durva hideg és a nagy meleg ellen jó védőfelszerelés a sűrű bunda. Ennek a segítségével elkerülik a bolhatámadást és egyéb parazita megtelepedését is.
Támadáskor bundájuk elengedésével szőr kerül a ragadozó szájába és szemébe, s ez is időt ad az elmenekülésre, amíg az ellenfél kínlódik a sok szőrtől :)

Folyadékszükségletüket a kora reggeli harmattal és párával elégítik ki. Fürdeni homokban és porban szoktak.

Természetes lakhelyükön kevés az eső, alacsony páratartalom, max 30-50%, emiatt szegényes a környezet növényvilága is. Vegetáriánusok. Gyökereket, leveleket, fakérget, gumókat, alfalfát (lóhereszerű növény) és szénát esznek.

Éjszakai állatok, tehát nagy szemeik vannak, sötétben is aránylag jól látnak, nagy, érzékeny bajuszukat (nem húzkodni!:) ),használják, mint egy vakvezető eszközt a sötét sziklák között. Szaglás közben szinte "repdesnek" a bajuszkák, és eközben kifejlődik egy eszmebeli térkép az őket körülvevő környezetről és ez nagy segítséget jelent a gyors menekülésnél.
Hatalmas fülekik vannak - éles a hallásuk.
Ügyes kis ujjak (a körmöket nem kell vágni, mint a nyulaknak!), mindent ügyesen meg tudnak fogni, és meg is fognak! És ha már a kezükben van, meg is kóstolják :D

Ivarérettek 4 hónapos koruk körül lesznek, tenyészérettek 8-10 hónaposan, teljes testméretüket kb. 12 hónapos korukra érik el. Színük 2 éves koruk után alakul ki véglegesen, addig még változhat az árnyalatuk.


A nemek megállapítása

A tapasztalatlan szemnek elsőre nehézkes lehet a nem megállapítása, de ha egyszer közelről láttál csincsillát alulnézetből, valószínűleg többé nem kevered össze őket :)

Miért nehéz megkülönböztetni? A n?stényeknek is van egy, álhímvessz?nek nevezett szarucsapjuk, ami közvetlenül a végbélnyílás el?tt helyezkedik el.
A hímek hímvessz?je a végbélnyílástól legalább 1 cm-re van a kifejlett egyedeknél. Ez pedig határozottan megtévesztő lehet!
Nem árt tudni azt sem, hogy a fiú csincsillák képesek önkielégítést végezni, ha nem jön össze a románc...és meg is teszik... ;)

Na de lássuk a tényeket! :)



Felnőtt nőstény
(Lány)
Felnőtt bak
(Fiú)

Kép: Kytiara, Gazdi: Norka




Kölyök nőstény
(Lány)
Kölyök bak
(Fiú)

Kép és Gazdi: Gyöngyi


A képeket farkuknál megtartott, másik kézzel hátuknál megtámasztott csinekről készítettük, tehát fejjel lefelé. Akkor kapod ugyanezt a látványt, ha te is hasonló szemszögből nézed :)




Genetika

Az alábbiakban egy rövidke és amennyire az lehetséges egyszerű leirást adunk a csincsillák genetikájáról, színváltozatairól.


A szürke (standard) csincsillák szőre, mint a ?vadas? állatoknak általában, a hátukon ?3 színű?, a hasukon pedig hófehér. A háton pehelyszőrök a következőképpen néznek ki: a bőrhöz közel található az alsó zóna, ez szürke. A következő a szalag, ez fehér, majd a fátyol, ez megint szürke, de néha olyan sötét, hogy feketének tűnik. Ezen kívül van még ú.n. koronaszőrük, ez picit hosszabb, és keményebb, mint a pehelyszőr.

A pár évtizedes tenyésztés alatt kialakultak azonban különböző színváltozatok, ezek között akad, amelyiknek nem fehér a hasa, és/vagy nem 3színű a szőre.
Ahhoz hogy ez könnyen érthető legyen, pár szó a csinek színgenetikájáról:
Két gén határozza meg a külsejüket, a színgén és a színmódosító-gén. Egy génhez 2 allél tartozik, ebből az egyiket a papától, a másikat a mamától örökli a csini, és a kettő együtt határozza meg az adott gént.

A gének csupán felsorolásszerűen:
színgének: fehér(W), bézs(B), szürke (standard) (S), ében (ebony) (E), ibolya (violet)(v), zafír (s), recesszív bézs (b), faszén (charcoal)(c).
színmódosítók: ében (ebony) (E), velvet (V), mozaik (F), szürke (standard) (x), faszén (charcoal) (c).

Biztosan feltűnő, hogy van ami kicsivel, és van ami nagy betűvel van jelölve, ill hogy a standard, az ebony és a charcoal mindkét helyen szerepel.
A kicsi és nagy betűkkel a dominanciát jelöljük: a domináns géneket nagy betűvel a recesszíveket kicsivel.
Mi is ez a domináns-recesszív dolog? Ha egy gén recesszív, akkor a gén hatása az állat színére mindkét alléltől függ. Ha a két allél azonos, akkor kifejti hatását az állat színére, ha csak az egyik szülőtől örökli az állat az adott recesszív gént, a másik szülőtől valami mást örököl, akkor nem látszik az állaton a recesszív allél hatása! A domináns gén elnyomja a másik allélt, csak a domináns hat az állat színére.

Az ében és a faszén azért van mindkét helyen feltűntetve, mert egyrészt egy szín, másrészt egy ?mintázat? is: a csini pocakja is színes lesz!

És akkor most nézzük a színeket egyesével:

Kezdjük a szürkével, vagyis a standarddal, hiszen minden csini ilyennek indult. A standard színgén elnyomja a recesszív géneket, ezért van nagy betűvel írva, viszont a standard gént elnyomják a domináns színgének! A standard színmódosító recesszív. Egy standard állat ?géntérképe?: SS xx (illetve hordozhat recesszív színt: Sv xx, Sc xx stb.) A standard állat hasa hófehér, a hátán a szőre 3színű. Lehet egészen világos vagy akár szinte fekete is, a felső fátyolrétegtől függően.

A második leggyakoribb szín a fekete - black velvet: ezt a velvet gén okozza. A velvet állatnak a feje és a háta sötétebb, mint az oldala, és ezeken a részeken csak 2 színű a szőre ? hiányzik a szalag. A ?velvetség? biztos ismertetőjele a ?kesztyű?: az állat kézfején egy sötétebb csík. Ezen kívül a fülük körül van egy világos gyűrű. A black velvet csin: SS Vx. A velvet állat mindig heterozigóta, tehát csak az egyik allél velvet, duplán (SS VV) ugyanis halálos ? ezért veszélyes két velvet állatot párosítani, a kölykök 25%-a meghal, halva születik, vagy meg sem születik (ez az anyára is veszélyes).
Kombinálható azonban bármilyen más színnel, és akkor az eredeti színben feltűnik a Velvet mintázat. Ezeket TOV (Touch Of Velvet) csineknek nevezik. Pl.: TOV White, TOV ebony.

Néha vannak kivételek ebben az elnevezésben: Pl. nem hetero TOV bézs, hanem Barna (Brown) Velvet, nem homo TOV bézs, hanem (Beige) Bézs Velvet. Van, hogy egy szín több néven is fut: Black-White Cross = TOV White, Ultra Ibolya (Violet) = TOV Ibolya (Violet).

Egyre több a bézs csincsilla. A recesszív bézs génnel itt most nem foglalkoznék ? ugyanúgy működik mint a Kék (Sapphire) vagy az Ibolya (Violet). A domináns bézs gén az eumelanin visszaszorulását okozza, tehát kivilágosodik az állat. Lehet heterozigóta: BS xx, ekkor az állat színe egészen sötét bézstől világos bézsig változik, a szeme piros, a fülei rózsaszínűek. A szín sötétsége a standard alléltől függ ? hiába recesszív a standard gén a bézshez képest, valamilyen hatása mégis van a színre! A bézs lehet homozigóta is, tehát azonos a két allél: BB xx. Ekkor az állat egészen világos, szinte fehér, füle továbbra is rózsaszín, szeme piros, de jellegzetesen van benne egy kékes gyűrű.
A bézs szín párosulhat velvet génnel. Ekkor a bézs állat háta sötétebb lesz, és csak 2 színű a szőr, megjelenik a kesztyű, és a fül körül a gyűrű. A homozigóta bézs velvet (BB Vx) neve Bézs (Beige) Velvet, a heterozigóta bézs-velvet (BS Vx) neve Barna (Brown) Velvet. Utóbbi "sötétsége" megint a standard géntől függ.

Szintén egyre gyakoribb a fehér (White) szín. A fehér színgénhez (W) kapcsolódik egy módosító gén, ami mozaikságot, foltosságot (F) okoz. Szinte mindig öröklődik a fehér génnel együtt, ezért nagyon ritkák pl az igazi Wilson (White) Fehér csinek. A Wilson White géntérképe: WS xx. Ennél sokkal gyakoribb a mozaik: WS xF. A fehér színgénről jó tudni, hogy mint a velvet, ez is csak heterozigóta lehet, duplán halálos, tehát veszélyes fehér csineket párosítani. A wilson white csin szőre mindenhol hófehér, a szeme fekete, a füle szürke. A mozaik csin fehér szőrében szürke foltok vannak.

Létezik még platina vagyis ezüst állat (WS xx vagy WS Vx) : a fátyolréteg szürke v fekete, az alsó zóna fehér /platina/ vagy szürke /ezüst/.(Velvetnél nincs szalag!) Mivel két allél van a színódosító-génhelyen, ezért lehet platina-mozaik és ezüst-mozaik állat is: WS VF, WS xF.
Fehéret bézzsel párosítva Rózsaszin fehéret, azaz Pink White-ot kapunk:
fehér szőr, piros szem (néha kék gyűrűvel) rózsaszín fülek. Ahogy a Wilson White, úgy ez is ritka, mivel a fehérrel együtt gyakran öröklődik a mozaik-gén, ezért gyakoribb a bézs-mozaik, csak gyakran nagyon kevés, vagy nagyon világos folt van rajta.

Ibolya (Violet), Zafír (Sapphire), recesszív bézs: csak homozigóták lehetnek ? vv xx, ss xx, bb xx.
Zafír: kékesszürke szőr (3színű), fehér has, fekete vagy sötétkék szemek, kékesszürke fülek.
Ibolya: lilásszürkében u.az mint a zafír?Recesszív bézs: olyan mint a homobézs, csak fekete a szeme.
Lehetnek velvetek ? sötétebb hát, csak 2 színű szőr, fül körül gyűrű, stb.
Az Ibolya allél bézzsel, fehérrel vagy zafírral párosulva látszik, lilássá teszi a színt ? a koronaszőrök lesznek lilák. (Bv xx, Wv xx, sv xx).
A bézs-ibolya kombináció a lila (lilac).

Faszén (Charcoal) csincsilla: cc cc ? csak homozigóta lehet. Antracitszürke szőre lesz, a pocija is színes, és csak 2 színű a szőre. Lehet, hogy csak a módosítógén Charcoal, pl cB cc ? bézs mindenhol, a pocija is, vagy ss cc, zafír mindenhol (2színű szőrszálak). Esetleg lehet benne velvet gén: cc cV, ekkor a háta sötétebb, a hasa ugyanúgy szürke, a kesztyű és fül körüli gyűrű is megvan.

A homo Ében (Ebony) állat (EE EE) teljesen fekete, a hasa is, és csak 2 színű a szőre. A hetero ebony (ES Ex, EE xx) háta fekete/sötétszürke, a hasa valamivel világosabb (de nem fehér!), a szőre 2színű.

Bézzsel kombinálva igazán barna csineket kapunk.
EB EE: a legsötétebb lehetőség. Az elnevezése Csokoládé (Chocholat). Nagyon ritka, és iszonyú drága.
EB Ex: ő a Tan csincsilla. Szine különböző árnyalatú lehet (attól függ mennyire "sűrű" benne az ebony, és milyen sötét a standard): light tan, medium tan és dark tan.
BBEE: picit sötétebb, mint egy homo bézs csin, és a hasa is szines. Ő az ún. Blond - Ebony. (szőke csini ;) )
BBEx: Nagyon világos csin. Nem mindig van külön elnevezés rá (csak simán Light Tan-nak hívják), de egyes országokban Pastel-nek nevezik (más országokban ez a név a faszén-bézs kombinációt jelöli).

Más színekkel kombinálva az Ébent-t az eredetinél többnyire sötétebb árnyalatokat kapunk mindig (!) színes hassal. Ilyenkor az eredeti szín neve mellé egy Wrap azaz Solid (gyenge)szócska kerül. Pl.: Solid Violet vagy Violet Wrap.

Német oldal a színváltozatokról, képekkel

Itthon kapható színváltozatok, gyakorisági sorrendben:


  • Szürke (Standard) 95%

  • Fekete (Black) velvet

  • Hetero Bézs (Beige)

  • Fehér (White) (többnyire mozaik)

  • Barna (Brown) velvet

  • Rózsaszin - Fehér (Pink white)

  • Ében (Ebony)
  • Violet
  • Zafír


Kereskedőknél leginkább a szürkék (standard), black velvetek, bézsek és néha a fehérek találhatók meg, a további színek pedig hobby csincsillásoknál fordulnak elő.
Az itt fel nem soroltakat, gyakran csak külföldről lehet beszerezni, általában meglehetősen borsos áron.

Ha valamilyen kereskedesben nem kapható színváltozat érdekel, érdeklődj a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen!

 

A színmutációk képekkel illusztrálva, plussz jellemzőik.
Ahhoz, hogy igazán jól látszanak a különbségek, érdemes nagy méretben nézni a képeket!

Standard:


Képek: Kytiara, Csincsilla gazdija: Norka


Szürkésfekete hát, fehér has, szürke fülek, sötét szem.
A szőrszálakon megfigyelhető a hármas mintázat: szürke alsó zóna, fehér szalag, szürke fátyol.

 

Domináns mutációk:
Black Velvet (Fekete bársony):

 

Képek: Kytiara, Csincsilla gazdija: Norka


Fekete fej, hát és csík minden lábon, szürke oldalak, fehér has, szürke fülek, sötét szem. A fekete részeken hiányzik a szőrszálakról a szalag, teljesen feketék.
A kölykök szürkén születnek (orrukon és lábaikon felfedezhető a fekete mintázat), egy-két éves korukra alakul ki a végleges színezetük.
Homozigóta formában letális (halálos), csak heterozigóta egyedek léteznek, egymás között szaporítani nem ajánlott!


Hetero Beige (Hetero Bézs):

Képek: Kytiara, Csincsilla gazdija: Norka


Bézs hát, fehér has, rózsaszín fülek, piros szem. A szőrszálakon megfigyelhető a hármas mintázat. Kb. két éves korukig sötétednek. Fülei szeplősek (barna/fekete foltosak) lehetnek, ez teljesen normális, nem betegség.


Homo Beige (Homo Bézs):

Képek: Kytiara, Csincsilla gazdija: Norka


Bézs hát, fehér has, rózsaszín fülek, piros szem. A homozigóta egyedek sokkal világosabbak, szemük rózsaszín kékes gyűrűvel. A szőrszálakon megfigyelhető a hármas mintázat. Kb. két éves korukig sötétednek.


Wilson White és/vagy Mosaic (Wilson Fehér - Mozaik):

Kép: Kristine (Belgium)


Foltosságra hajlamos, vannak hófehér, kisebb-nagyobb mértékben foltos (mozaik) és ezüstszínű (silver) egyedek. Háta többnyire fehér, hasa mindig az, szürke fülek, sötét szem.

Képek: Kytiara, Csincsilla gazdija: Norka


Ha foltos, akkor lehet, hogy csak a koronaszőrök szürkék, lehet, hogy csak a szőrszálak vége, de akár az egész szőrszál szürke lehet. Utóbbi esetben a látható a hármas mintázat. Homozigóta formában letális, csak heterozigóta egyedek léteznek, egymás között szaporítani nem ajánlott!


Ebony (Ében):

Képek: Kytiara, Csincsilla gazdija: Norka



Képek: Kytiara, Csincsilla gazdija: Laci


Homo- és heterozigóta formában is megtalálható. A homozigóta egyedek minden egyes szőrszála csillogó fekete (hasuk is), fülük szürke, szemük sötét. Az orr és a hátulsó láb legnagyobb (belső) ujja általában fehér.
A heterozigóta egyedek a szürkétől a feketéig különböző árnyalatúak lehetnek, a has is hasonló árnyalatú, szürke fülek, sötét szem.
A hármas mintázat megfigyelhető a heterozigóta egyedeken, de a szalag nem fehér, hanem szürke.


Recesszív mutációk:
Violet (Ibolya):

Kép: Kytiara, Csincsilla gazdija: Macs


Selymes, galambszürke színű hát és oldalak, fehér has, szürke fülek, sötét szem. Elmosódott hármas mintázat a szőrszálakon.


Zapphire (Zafírkék):

Kép: Kristine (Belgium)


Fényképen a standardtől nehezen megkülönböztethető, kékes árnyalatú színe van. A has fehér, a fülek rózsaszínek, a szem sötét. Általában gyenge az egészségük, ritkán élnek 6-8 évnél tovább.


Charcoal (Faszén):


Kép: www.davidson-chinchillas.co.uk


Kevesen tenyésztik, mivel nem igen különbözik külsőre egy hetero ebony csincsillától, utóbbit azonban sokkal könnyebb tenyészteni. Sötétszürke hát, oldalak és has, szürke fülek, sötét szem.


Kombinációs színek:
Pink White (Rózsaszín-Fehér):

Képek: Kytiara, Csincsilla gazdija: Kytiara


A Wilson fehér és a bézs kombinációja. Foltosság előfordulhat. A háta és az oldala fehér, bézses foltos esetleg, a has fehér, a fülek rózsaszínűek, a szem piros, homo bézs esetén rózsaszín.


Brown Velvet (Barna Bársony):

Kép: Kytiara, Csincsilla gazdija: CaveCat


Hetero bézs és black velvet kombinációja. Barna fej, hát és csíkok a lábakon, a has fehér, az oldalak bézs színűek, a fülek rózsaszínűek, a szem piros vagy bordó. A barna részeken nincs fátyol a szőrszálakon.


Beige Velvet (Bézs Bársony):

Képek: Kytiara, Csincsilla gazdija: Norka


Homo bézs és black velvet kombinációja. Bézs fej, hát, csíkok a lábakon, az oldalak nagyon világos bézs színűek, mint egy homo bézs csincsillán, fehér has, rózsaszín fülek, rózsaszín vagy piros szemek A sötétebb részeken hiányzik a fátyol a szőrszálakról.


Black - White vagy TOV White (Fekete - Fehér vagy Fehér velvet hatással):

Kép: Kytiara, Csincsilla gazdija: HangyaDani


Black velvet és Wilson fehér kombinációja. Általában foltos, főként a fejen és a mancsokon jelenik meg fekete mintázat. Nincsen két egyforma köztük.


Tan (Cser):

Képek: Kytiara, Csincsilla gazdija: Macs


Hetero bézs és hetero ebony kombinációja. Különböző árnyalatú bézs vagy barna a hát és a has is, rózsaszín fülek, bordó szemek.



Blond-ebony:

Képek: Kytiara, Csincsilla gazdija: HangyaDani


Homozigóta bézs és ebony kombinációja. Olyan, mint a homo bézs csincsilla, csak a hasa is bézs színű. Különböző árnyalatú lehet a "homo bézs színűtől" a világos mogyoró barnáig. A szőrszálakon a hármas mintázat nehezen felfedezhető, ha egyáltalán megvan. Füle rózsaszín, szeme rózsaszín kékes gyűrűvel.


Itthon ritkán találhatók meg, felsorolás jelleggel:
Chocolat (Csokoládé):

Kép: Kristine (Belgium)


Hetero bézs és homo ebony kombinációja. Nagyon sötét barna (csokoládé színű) hát és has, rózsaszín fülek, bordó szemek. Nagyon ritka és iszonyú drága.


Pastel (Pasztell):


Kép: www.davidson-chinchillas.co.uk


Hetero bézs és charcoal kombinációja, de használják ezt az elnevezést a világos tan-ekre is. Bézs színű hát és has, rózsaszín fülek, piros szemek.


White - Ebony (Fehér - Ében):

Kép: Kristine (Belgium)


Ebony és Wilson fehér kombinációja. Általában élesen elhatárolódott szürke vagy fekete foltjai vannak, akár a hasán is. Mindegyikük egyedi mintázatú, nem lehet két ugyanolyat találni.


White - Tan (Fehér - Cser):

Kép: Kristine (Belgium)


Wilson fehér, bézs és ebony kombinációja. szinte mindig foltos, barnás-bézses foltok lehetnek a test bármely pontján. A fülek rózsaszínűek, a szemek bordók.


Lilac (Lila):

Kép: Kristine (Belgium)


Hetero bézs és violet kombinációja. Lilás-bézses hát és olalak, fehér has, rózsaszínű fülek, piros szemek. Fotón alig látszik a különbség egy hetero bézstől.


Lilac - Velvet (Lila Bársony):

Kép: Kristine (Belgium)


Hetero bézs, black velvet és violet kombinációja. Lilac színű csin velvet mintázattal, fehér has, rózsaszínű fülek, bordó szem.


Violet ? Velvet vagy TOV Violet vagy Ultra Violet (Ibolya Bársony vagy Ibolya velvet hatással vagy Ultra Ibolya):

Kép: Kristine (Belgium)


Sötét violet fej, hát és csíkok a lábakon, violet oldalak, fehér has, szürke fülek, sötét szemek.


White - Violet (Fehér - Ibolya):

Kép: Kristine (Belgium)


Wilson fehér és violet kombinációja. Ha foltos akkor violet foltjai vannak, a hasa mindig fehér.


Zapphire Velvet (Zafírkék Bársony):

Kép: Kristine (Belgium)


Zafír és Black velvet kombinációja. Sötét zafír hát, zafír oldalak, fehér has, csíkok a lábakon, rózsaszínű fülek, sötét szem.


Zapphire - Ebony (Zafírkék - Ében):

Kép: Kristine (Belgium)


Zafír és ebony kombinációja. Sötétebb zafír színű csincsilla zafír színű hassal. Rózsaszín fülek, sötét szemek.


White - Zapphire (Fehér - Zafírkék):

Kép: Kristine (Belgium)


Wilson fehér és zafír kombinációja. Ha foltos, akkor zafír foltjai vannak, a hasa mindig fehér. Rózsaszín fülek, sötét szemek.


TOV Ebony (Ében velvet hatással):

Kép: www.silverstreak.no


Black velvet és ebony kombunációja. Fekete fej, hát és csíkok a lábakon, sötétszürke oldalak és has, szürke fülek, sötét szem. Attól függően, hogy milyen ebony géneket örökölt változik a hasának és oldalának sötétsége. Nevezik nagyon ritkán Royal-nak is.


TOV Tan (Cser velvet hatással):

Kép: www.silverstreak.no


Black velvet, ebony és bézs kombinációja. Sötétbarna fej és hát, csíkok a lábakon, barnás-bézses oldalak és has, rózsaszínű fülek, bordó szem. Attól függően, hogy milyen ebony géneket örökölt változik a hasának és oldalának sötétsége.


Charbrown (Faszén - Barna):

Kép: www.davidson-chinchillas.co.uk


Hetero bézs, black velvet és charcoal kombinációja. Úgy néz ki, mint egy TOV tan, de más a genetikai háttere.

 

Kép találomra

Ki olvas minket

Oldalainkat 2 vendég böngészi

Szavazások

Ajándékoznál állatot?
 

Hirdetés