Ha jön a gyerek PDF Nyomtatás E-mail

Az Egyedül nem megy menüpontban, esik szó arról, hogy milyen fajú ? nemű párt célszerű választani kedvencünk mellé.
Ha úgy döntesz, hogy akarod és tudod vállalni a bébikkel járó felelősséget, akkor a következőket kell tudnod:


A leendő szülők bemutatása
Szintén a fentebb említett menüben találsz információt az összeszoktatásról!

Párzás
A csinik 4-6 hónapos korukban válnak ivaréretté, és a lány csinik 28-35 naponta tüzelnek.
Nagyon figyelni kell arra, hogy a lány csini minimum 8-9 hónapos legyen, amikor ivarérett fiúval találkozik, ugyanis 1 éves kor előtti szülés a bébik, a mama, vagy mindannyiuk életébe is kerülhet.
Maga az aktus nagyon gyakran észrevehetetlen, mert általában éjszaka, többször, nagyon gyorsan közösülnek. Mégpedig azért, mert természetes élőhelyükön a ragadozók zsákmányául estek volna, ebben a védtelen állapotban.
Természetesen az ember jelenlétéhez szokott állatok, ritkán zavartatják magukat, így akár rajta is kaphatók :)

Sikeres fedezés után - azaz nagy valószínűséggel a nőstény megtermékenyült - néhány órával nyák dugó(k) préselődik(nek) a pérából. (Nemiszerv, lásd: Biológiaóra menüpont képe)

Ez a dugo kúpos alaku, fehéres szinu enyhén ragacsos , amire az alomban olykor rá is bukkanhatunk.

Potháczky Lajos, Csincsillatenyésztés mesterfokon című könyvéből:
"A csincsilla nőstények kb. 5 hónapos koruktól ivarérettnek tekinthetők. Pároztatni nem javasolnám 8 hónapos kor előtt. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a túl fiatalon fedeztetett állatok későbbi fejlődése károsodást szenved, továbbá ezekből a fedeztetésekből károsodott utódok jönnek a világra."

Mindig figyelj arra, hogy egymas utan maximum 2 alkalommal szüljön a csincsillád! A második ellés után, kb. 1 hónap szünetet adj a mamának pihenésre!

A terhesség
A csincsillák átlagosan évente 3 alkalommal szülnek, és egy alom átlagban 1-4 bébit jelent. Persze mi is hallottunk már 6os ikreről is! A terhesség 109 ? 120 napig tart, átlagosan 111 nap szokott lenni, azaz 3 hónap, 3 hét és 3 nap :)

 



Néhány változás, amiből sejteni lehet, hogy a leányzó kisbabá(ka)t vár:
- Súlynövekedés
- Étkezési szokások megváltozása
- Morcosabb, mogorvább lesz a csini
- Teljesen elterülve, az oldalán alszik
- Gyakrabban és hamarabb kifárad
- Esetleg a papa állandóan vigyáz rá :)


Néhány jó tanács a terhesség idejére:
- Óvatosabban és lehetőleg kicsit ritkábban vedd kézbe
- Többször cserélj nála vizet, és állandóan kapjon friss szénát
- Adj neki olyan táplálék kiegészítőket, ami kalciumban és C vitaminban gazdag (szépia, vízbe adagolható vitamin cseppek)
- Gyakrabban engedd ki a ketrecből egészségügyi sétára :)
- Ne tapogasd a pociját, hogy megnézd van-e ott valaki, mert ha erősen fogod meg, el is vesztheti a babát!
- Az utolsó napokban (ha tudod mikor vannak :) ) és ellés után egy hétig ne kapjon homokfürdőt, nehogy összeszedjen valami fertőzést

Közvetlenül a szülés előtti pár napban látszik a csincsi horpasza!


Felkészülés a bébikre
Előszöris bébi biztossá kell tenned a ketrecet. A minicsinik nagyon pici réseken is át tudnak bújni! Bevonhatod kívülről padlószőnyeg darabbal, kartonpapírral, illetve a rácsos polcokat is bevonhatod kartonnal, nehogy becsússzanak a lábacskák.
Igen, valóban egyből meg kell tenni ezt az óvintézkedést is, hiszen 1-2 órásan már valószínűleg ott fognak grasszálni mama és papa mögött a ketrec magasabb pontjain :) Ha aggódósabb vagy, a nagyon magas szinteket le is zárhatod előlük, bár ezzel a szülőket is megfosztod a mozgástértől. De jobb félni, mint megijedni!

Ha a ketreced alja is rácsos, arra is találj ki valamit, mert az is veszélyes lehet. Ráboríthatsz egy régi pamut pólót, amig meg nem nőnek kicsit, és magabiztosabbá válik a járásuk.

Szerezz be plusz csövet, dobozt, befőttes üveget, amibe a csöppségek elbújhatnak a viháncoló, randalírozó szülők elől! Arra figyelj, hogy stabilan rögzítsd, nehogy ráboruljon, ráguruljon az újszülöttekre!


A szülés
A szülés előtt pár nappal a figyelmes gazdi már észlelheti a követekző jeleket:
- Lassul, sőt keveset mozog a mama
- Fáradékony
- Több víz fogy

Általában a csincsillamamának nincs szüksége segítségre a szülésnél. De természetesen nem árt felkészültnek lenned, bármilyen váratlan eseményre, azaz időben találj egy jó orvost, aki akár telefonon keresztül is tud jó tanácsokat adni! (Egészségére menü segít!)

A szülés alatt a mama nyöszörög és morog, a fájások is jól láthatóak rajta, de ettől nem kell megijedni. Az első bébi meglehet akár 30 perc alatt is, de a szülés eltarthat akár órákig is, attól függően hány baba van a pocakban.
Azért ha már 1 órája nyöszörög a mama, és még nem történt semmi, mindenképpen hívd az orvost tanácsért!

Ha megvannak a kicsik, anyukájuk szárazra tisztogatja őket, majd megszüli a placentát, és megeszi azt. (A természetben ezzel elkerülik, hogy a vér szaga odavonzza a ragadozókat)
Szerencsére a születés nagyon minimális vérrel jár, éppen ezért a sok vér is rossz jel, szintén fordulj orvoshoz! Még ha sok bébi is születik, és csak lassan tudja tisztogatni őket akkor sem kell megijedni. Mindenképpen nézd meg, hogy jól vannak-e, lélegeznek-e rendesen, mert ha kell, besegíthetsz a bébik felmelegítésében. A csincsillák nem lökik ki a bébit, ha megérzik az ember szagát rajtuk, emiatt nem kell aggódni!
Amint a picik szárazak, és melegek, tedd vissza őket az anyukájukhoz! DE csak akkor avatkozzunk közbe, ha valóban élet forog kockán!

Ha úgy tűnik, hogy az összes kicsi előbujt, óvatosan tapogasd meg az anyuka hasát, hogy nem maradt-e benne egy csöppség.

Ha minden rendben van, hagyd őket magukra néhány órára, esetleg takard le őket egy lepedővel.


Utógondozás
Az újszülöttek nagyon kicsikék. Általában a súlyúk 35-60 gramm között mozog. Néha ellenőrizd a kicsiket, hogy kapnak-e elegendő tejet. Ha a picike pocakjuk meleg, és érezhetően tele van, akkor a mama nagyon jól táplálja őket :)

Ha leánygyermekek születtek, akkor őket akár tarthatod is a mamával, ha van erre elegendő helyed, de a papával vigyázni kell, nehogy zargassa őket.
Ha fiúk születtek, akkor pedig rájuk kell figyelni, mert ivarérett korban már a mamánál is próbálkozhatnak, ami nem lenne szerencsés.

A csincsilla apukák nagyon jó szülők, ezért nem kell elválasztani őket a családtól!
Két szoptatás között nagyon ügyesen bébiszittelnek! :)
Ne ijedj meg, ha a néhány órás bébik felett a szülök hatalmas kergetőzésbe fognak, hiszen a majd 4 hónapos megtartóztatás után ennyi jár apának is :) Ilyenkor jön jól a fentebb említett búvóhely a piciknek, sok baleset megelőzhető vele!


Fontos megemlíteni, hogy olykor a mamának nincs elegendő teje
Ez egy kölyök esetében is előfordulhat, de ha 3-4 kölyök születik nagyobb a valószínűsége.
Erre is fel kell készülni, amihez néhány jótanács Hangya Danitól:

"Vegyél Panzi macskatejpótlót. Eleinte úgy higítsd,ahogy rá van írva,aztán ahogy nő,lehet egyre sűrűbbre is csinálni.(Azért ne vegyél jobb minőségű tejpótlót,mert attól valamiért kalciumhiányosak lesznek.Vlsz túl jó minőségű, tehát állati eredetű benne a fehérje, ellentétben az olcsóval, amiben növényi. Viszont a csincsilla növényevő. :) )(És azért ne higítsd kevésbé már az elején, mert nyammogva iszik, és összeáll a szájában, ami egészségtelen.)

Amit használj az etetéshez: fecskendő vagy pipetta.
A fecskendőnél mindenképpen jobb a szemcseppentő pipetta,azzal nehezebb a tüdejébe nyomni a tápszert.
Illetve megoldás lehet még,hogy a fecskendőre szúrsz lukat az ujjadhoz közelebbi végén,hogy menjen be levegő,és akkor csöpög a tápszer.Lehet hogy pár fecskendő kárbavész,mire sikerül jóra,de a picik így biztonságosabban nevelhetők...

Mindegyik kölyköt itasd legalább 1x minden nap, legjobb ugyanakkor, mert megtanulják. A tejet ugyanúgy melegíteni kell, mint embergyereknél!(Nálam a mikróban kb 4-5 másodperc, ha negyed decit csinálsz. Eleinte az elég, mert egy pici alig 1-2 pipettányit iszik meg egyszerre.) A legkisebbet, vagy inkább a 2 legkisebbet naponta legalább 2x cumiztasd. Az is segít, ha a nagyokat nem rakod egyből vissza, miután megitattad, hanem 1 órára kinttartod hordozóban, míg a kicsit ihatnak picit a mama tejéből is. 2 óránként lehet itatni, annál sűrűbben alig fogyasztanak.

Addig kell itatni, míg hajlandó, majd kb 5-10 perc múlva mégegyszer célszerű megpróbálni, ilyenkor újra szoktak valamennyit inni. (Annyit, hogy megérje. :) )Aztán mehetnek vissza úgyis hamar elalszanak, hogy megemésszék. :roll:

Célszerű már az első napoktól besegíteni a mamának, mert 4et nem tud felnevelni,akkor meg minek megvárni, míg legyengül a pici?

Nálam Hófehérnek alig volt teje, pár hét után már csak 1 tejmirigye működött. Sajnos eleinte nem segítettünk neki, mert gondoltuk hármat még fel fog nevelni. Mindhárom fogyott, mert elitták egymás elől a tejet.
Az egyiknek még a szeme is újra becsukódott, szívtunk is vele, 2 óránként csöpögtettük...
Szóval mindenképpen segíts, mert szinte biztos,hogy 4et nem tud felnevelni!

És amúgy van pozitívuma is: nagyon aranyosak, mikor szopiznak, és nagyon szelídek lesznek tőle.  :)
Sok sikert!"

Ha valamilyen okból a kicsik árván maradnak, a tápszert hasonlóképpen készítsd el, a következő adagolással:
4 hetes korig 2-3 óránként.
Utána 2 hétig kb 6 óránként (de lehetőleg 4szer egy nap), és 8 hetes korukig meg lehet tartani a napi 3 etetést.


A gyerekek elválasztása
A növendék csineszeket 10-12 hetesen, legoptimálisabb 3 hónaposan lehet elválasztani a szülőktől. Ekkor kerülhetnek az új gazdihoz.
Ekkora már többnyire száraz tápon élnek.

Anyatejet kb 5 hetes korukig mindenképpen esznek, ezutan már csak a mamától függ, hogy kapnak-e :)
Egy napos bébik már teljes erőbedobással próbálkoznak a szénarágcsálással, illetve a táppal is:)

Arra figyelj, hogy nagyon érzékeny gyomruk van a kicsiknek, igy a nassoltatást 2 hónapos korukig lehetőleg kerüld. Természetesen a gyógynövényeket, friss gyümölcsöket már ők is ehetik, ha akarják! :)

Potháczky Lajos, Csincsillatenyésztés mesterfokon című könyvéből:
"A gyakorlat azt mutatja, hogy a teljes kifejlődéshez 10-12 hónap szükséges.
A megkövetelt tesstömeg:
Bak Nőstény Méret
410 g 430 g kicsi
430 g 450 g közepes
480 g 500 g nagy
550 g 600 g extra nagy

Természetesen a tömeg nem mindig fejezi ki pontosan a testnagyságot, hisz lehet egy állat kicsi, de rendkívül kövér."

A csincsillák már a szülés után 3 nappal újra vemhesek lehetnek!!!
Van aki azt mondja, hogy a nőstény nem ?hagyja magát? amíg nem teljesen egészséges, de ezzel sokan vitatkoznak.
Egy biztos, nem valószínű, hogy jót tesz, ha az anyuka már terhes, mikor még az előző almot szoptatja.
Érdemes néha egy kis szünetet tartani, és külön választani a papától.

És ismét a legfontosabb: Mindig figyelj arra, hogy egymas utan maximum 2 alkalommal szüljön a csincsillád! A második ellés után adj a mamának legalább 1 hónap pihenőidőt!

 

Kép találomra

Ki olvas minket

Oldalainkat 1 vendég böngészi

Szavazások

Ajándékoznál állatot?
 

Hirdetés