Egyedül nem megy PDF Nyomtatás E-mail

A csincsillák az Andokban csapatokban éltek, tehát társas lények.
Egy csincsilla pedig nem csincsilla?:D

Sajnos akármilyen jó gazdi, az ember mégsem megfelelő társ a csin számára. Az első gondolat ekkor egy ? emberi értelemben vett ?társ? ? ellenkező nemű csini.
És aztán a pindurokkal mi lesz?
Nem olyan könnyű nekik gazdát találni (igaz nem is nehéz, de mindenesetre nyűg és pláne felelősség) Nem akarunk senkit lebeszélni a csinik párban tartásáról.. De a csinek nem emberek, tehát ugyanolyan jó társ nekik egy azonos nemű csini is!
Így nincs ?gond? a picik elhelyezésével, mégsincs egyedül a csin.
Ha valaki a csinik nemi élete miatt aggódik, nem árt tudni, hogy a fiú csincsillák képesek önkielégítést végezni, ha nem jön össze a románc... és meg is teszik ;)

További lehetőség más fajtabéli állattal próbálkozni. Az biztos, hogy ha van a közelben csincsilla, akkor nem fog ráfanyalodni pl egy nyuszira vagy degura. Hallottunk már olyanról, hogy egy degu-klánból kivertek egy kisfiúdegut, és végül egy fiúcsincsillával osztotta meg ketrecét, a legnagyobb békességben.
Persze ellenpélda is akad: egy pár csin és egy pár degu összeeresztve egyenlő kitépett szőrcsomók?
Cavecat, egyik klubtagunk nyulakkal próbálkozott: a fiúnyuszi bepróbálkozott a fiúcsinnél, kapott egy harapást a nózijába. Aztán ment a lánycsinhez, aki szembepisilte, igaz ő a lánynyuszit is minden provokáció nélkül lepisilte. A lánynyúl és a fiúcsin egyszerűen nem vettek tudomást egymásról? Nem éppen egy sikersztori. :)
De ha egyke a csini meg a nyuszi is, lehet hogy jóbarátok lesznek.

Különböző fajtájú állatoknál nagyon fontos, hogy még kölyökkorban kerüljenek össze ? azonos fajtájúaknál is jobb, könnyebb kölyköket összeszoktatni, mint felnőtteket, de különböző fajoknál ez még fokozottabban érvényes.

Természetesen a kutya, a macska, a görény, a piton vagy a varánusz nem megfelelő társ egy csininek, leginkább csak növényevő állatokkal próbálkozzatok?(nem, az elefánt sem megfelelő társ?)
Hasonló méretű és hasonló táplálkozási szokásokkal rendelkezű társat keress a csinidnek!

Méhecskénél nagyon jól elvannak a csinek a malacokkal.
Vigan eszegetnek a ketrec aljában a röfikkel, és ha megunják őket, magasabb polcot keresnek:)



 

 





Norka Pankája igazán jó juhász kutya, ha csincsillákról van szó:)
Együtt játszanak, vigyáz rájuk, követi őket, amig azok kint szaladgálnak.





Kyt és W00d megpóbálkoztak bemutatni egymásnak a csint es a degut, de nem sok sikerrel..ők hiába élnek a természetben együtt, otthon inkább a sajat fajtájukkal barátkoznak!



 

 



Timánál a pati mindig hajlanó a csinivel egy puszira:) Forditva már nem mindig ekkora a lelkesedés...



 

 

 

 



Cavecat othon sok sok nyuszit es csinit tart egy helyisegben, es lathatolag nem zavarjak egymast..picikorban semmikeppen legalabbis :D


 

 

 

 

Ez a kép egy magyar macskás oldalról került elő, történetet nem ismerünk, de nem lepődnék meg, ha a csini melegítené a macsekot éppen ;)

Kép: http://www.orchideenwald.hu

 

 

 

(Ha valakinek egyéb állatfajtával kapcsolatos tapasztalata van, akár pozitív, akár negatív, küldje el nekünk, felrakjuk az oldalra.)


Hogyan fogjam meg a csincsillámat?
A csincsillát két kézzel fogd meg, főleg ha felnőtt állat.
Egyik kezeddel nyúlj a hasa alá, másikkal pedig stabilan markold meg a farkincája tövét. Vigyázz, tényleg a tövét fog, úgy nem torheted el. Másik kezeddel pedig igyekezz megtámasztani a lábait!

 

 

 

Hogyan lehet összeszoktatni kedvencünket leendő társával?
Először: úgy kell a ketreceiket elhelyezni, hogy lássák egymást. Ne túl közel, mert eltűnhet egy-két ujjacska!

Futtatásnál, felügyelet mellett lehet figyelni a reakciókat, ha úgy néz ki, minden rendben, jön a következő lépés.
Leendő (hatalmas) ketrecüket kettéosztani egy ráccsal, és a két fél-lakásba költöztetni őket. Így már valamennyire meg van osztva a terület, mert hogy a csinek területvédők, főleg a nőstények (a fiúk inkább a barátnőiket védik, mint a területüket :) ).

Eleinte a ketrec két végében alszanak majd, de egy-két héten belül összebújnak a rács két oldalán. Ilyenkor lehet kiszedni az elválasztó rácsot.
Fontos, hogy legyen elég búvóhely, különben a vackon összeveszhetnek, etetőtál, itató és minden egyéb, tehát gyakorlatilag minden maradjon bent a ketrecben, ami a kettéosztott helyzetben bent volt.


A fokozatosságra az óvatosságon kívül más indok is van: az új lakó máshonnan jött, más mikroflórájú környezetből, és ez problémákat okozhat.

(Ez az embereknél is így van! Egy történet: Leányzó nagyon szerelmes volt, és alig hitte el, hogy az arcán a csúnya pirosas foltok bizony a barátjától vannak: a különböző baktérium-háztartás ekcémát okozott az arcbőrén, az első 2-3 hónapban nem is múlt el?ciki :D )

Ezen kívül nagyon fontos, hogy a csinik már akár 4-5 hónaposan is ivaréretté válhatnak, viszont nagyon nem tesz jót a kislánynak, ha ilyen korán szül, legalább a 8-9 hónapos kort meg kell várni, egy éves kora előtt nem szabad szülnie! (a vemhesség 3-4 hónap)

Azonos nemű csineknél ilyen probléma nincsen, ott minél hamarabb célszerű összeengedni őket, minél fiatalabbak, annál könnyebben megszokják egymást.

Potháczky Lajos, Csincsillatenyésztés mesterfokon című könyvéből:
" A csincsilla nőstények kb. 5 hónapos koruktól ivarérettnek tekinthetők. Pároztatni nem javasolnám 8 hónapos kor előtt. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a túl fiatalon fedeztetett állatok későbbi fejlődése károsodást szenved, továbbá ezekből a fedeztetésekből károsodott utódok jönnek a világra."

Mindig figyelj arra, hogy egymas utan maximum 2 alkalommal szüljön a csincsillád! A második ellés után, kb. 1 hónap szünetet adj a mamának pihenésre!

 

Kép találomra

Ki olvas minket

Oldalainkat 3 vendég böngészi

Szavazások

Ajándékoznál állatot?
 

Hirdetés