Fészekrakó PDF Nyomtatás E-mail

A ketrecről

Elsődleges tudni való, hogy a csincsillát kizárólag lakásban szabad tartani... hacsak nem tudsz télen fűthető nyáron hűthető kennelt építeni!
Mivel ez egy elég költséges mulatság lenne, inkább gondolkozzunk beltéri megoldásokon.
Arról nem is beszélve, hogy nagy élmény ám látni őket mindennapi bohóckodásuk közben :)

Mivel a csincsillát nem lehet szobatisztaságra nevelni, sem pedig leszoktatni a rágásról, ezért mindenképp szükséged lesz egy csincsillakásra.

Első lépésként gondolt át Te hol élnél szívesebben... egy picike lakásban, ahol éppencsak elfér egy ágy amiben alszol, egy pici fürdőszoba, a kedvenc könyveid, a számítógéped, és egy hűtő ha esetleg megéheznél?
Vagy inkább választanál akkora otthont, ahol van egy szép hálószobád, konyhád, fűrdőd, talán még egy nappali is ahol TV-t nézhetsz, olvasgathatsz?

Ketrecvásárláskor a kiindulópont:
A csincsilla is csak ember! :)

Az első fontos kérdés:
Terrárium vagy ketrec?

A csincsillák nagyon érzékenyek a melegre, ami ilyen gyönyörű, sűrű bunda mellett nem is csoda.
A terrárium zárt, levegőtlen, befülled, tehát mindenképpen ketrecet vásárolj, ha a lehetőségeid megengedik, hogy válogass.

A csincsilla ketrechez kétféleképpen lehet hozzájutni. Megvesszük, vagy legyártjuk. Az előző az egyszerűbb és kevésbé időigényes, de néha igen drága megoldás. Az utóbbi kicsit időgényesebb, de lényegesen olcsóbb.
Később mutatunk néhány egyedi tervezést :)

A másik fontos kérdés - nem félreérteni! - a Méret :)
Sajnos a tenyésztők ketrecei nagyon kicsik, többsége 50*40*50 cm, ami őszintén megvallva még egy növendék csininek is meglehetősen kicsike.
A minimum, ami egy-két csincsillának elegendő, az 60*40 cm-es alapterület, és minimum 80 cm-es magasság. Ez a magasság azért szükséges, mert a csincsillák nagyon kedvelik a magas helyeket, ezért legalább 3 szintes kellene hogy legyen minden csincsillakás.
Természetesen minél nagyobb, annál jobb!
Olyan rácsból legyen, amit a csincsilla nem tud szétrágni, illetve nem rozsdásodik, ha lepisili.

Almozáshoz használhatsz forgácsot, macskaalmot, csutkaalmot attól függően mi passzol kedvenced igényeihez, és persze a pénztárcádhoz!:)
Arra mindig figyelj, hogy a forgács ne legyen poros!
A macskaalom pedig lehetőleg természetes alapanyagokból legyen, lehetőleg zeolitos, mégpedig azért, mert a csinik előszeretettel rágcsálják, eszegetik.
A zeolit pedig nagyon hasznos is lehet számukra: méregteleníti a szervezetet, segít az öngyógyító mechanizmus beindításában, erősíti az immunrendszert ez által megelőzhetőek a betegségek. És hát az sem mellékes, hogy nagyon jól köti a szagokat!

Szerencsére ez utóbbi - mármint a szag :) - nem okoz sok problémát. A csincsilla nagyon tiszta állat, elég lehet 2 hetente almot cserélni.

Tehát. Megvan a megfelelőketrec, az alom. Már csak kényelmessé kell tennünk!
Manapság az üzletekben kapható nagyobb ketrecek többségében vannak szintek - polcok, de ezeket létrákkal kötik össze.
Létrákra a csincsilláknak nincs szükségük. Nagyon jó tornászok, ügyesen ugranak egyik szintről a másikra, sőt szükségük van erre a mozgásfajtára. Ha egy-egy szint távolinak bizonyul, már a néhány órás bébik is hihetetlen ügyességgel, fürgeséggel másznak fel a ketrec falain.

A polcokat célszerű valami tömör anyagból, deszkából készítni, vagy nagyon sűrű rácsozatú fémhálóból, hogy ne akadhassanak bele a lábacskák.

Figyelj azonban az enyvezésre, ragasztásra, pácra, ilyesmire!
Ha ezzel megvagyunk, kész is a nappali:)



Hálószobának - üregi állatok lévén - nagy kedvenc szokott lenni a kereskedésekben is kapható műanyag cső, esetleg egy nagy minimum 5 literes befőttesüveg, de ugyanolyan közkedvelt lehet egy egyszerű, vízvezetékezéshez használt PVC cső darab.


Természetesen a ketrec lehető legmagasabb pontján elhelyezve! NAGYON FIGYELJ azonban arra, hogy stabilan rögzítsd a búvóhelyet!

Ha ezekhez nem jutsz hozzá, tökéletes lehet a szinte mindenhol kapható tengerimalacoknak gyártott farostlemez házikó. Arra azonban gondolj vásárláskor, hogy ami megfelelő méretű egy 4-5-6 hónapos csinesznek, biztos hogy kicsi lesz egy 1 évesnek, hát még kettőnek! Érdemes tehát figyelni, hogy minimum 8 centis átmérője legyen a házikó ajtajanak, ablakanak!

És a legfontosabb lakrész: az ÉTKEZŐ! :)
A legpraktikusabb a ketrec oldalára csavarozható fém etető tál, ezt ugyanis az erre előszeretettel csücsülő csinik sem elhajlítani, sem leborítani, szétrágni nem tudják:)
Természetesen bármilyen a ketrec oldalara akasztható etető megfelel, azt egy kis dróttal oda lehet erősíteni a ketrec oldalához..


Mint azt más menüpontokban is olvashattad, a csineknek rendszeresen szükségük van friss vízre.
Ezt legegyszerűbben a golyós itatókkal lehet megoldani, ami szintén a ketrec oldalára akasztható. Biztonságosabb, mint tálkában adni a vizet, hiszen abba beleugorhatnak, belepereg a táp, széna, alom, és valljuk meg , mi sem szívesen innánk belőle. Na és az elázott csincsilla sem egy szép látvány:)
(Trükk: elég a legkisebb, lecsavarható tetejű golyós itatót megvásárolni. Ezek többsége ugyanis tökéletesen illik a félliteres műanyag flakonok nagy részére! Azért egy ellenőrzés nem árt vásárlás előtt :) )

Amire még nagy szükség van az a rágófa. A csincsillák foga egy év alatt a saját testhosszuk többszörösére is megnőhetne, ha nem koptatnák! Erre ők előszeretettel használják a tömör fa polcokat, a faházikójukat :) Hogy minél kevésbé amortizálják le ezeket, rendszeresen kapjanak rágófát. Ez egy egyszerű faág, amit mindenki lehetőségeihez mérten szerezhet be boltból vagy a kertből.
DE! Itt is fontos, hogy honnan származik, lehetőleg minél egészségesebb, szennyezetlen fával "etesd" a kedvenced.
Fafajták, amiket oda lehet adni nekik(forgácsra is vonatkozik):
Sok itthon fellelhető gyümölcsfa megfelelő pl:
- Alma
- Körte
- Barack
- Nyír
- Bükk
- Tölgy
Plusz:
- Salix caprea=Kecskefűz
- Carpinus betulus=Közönséges gyertyán
- Salix caprea Pendula=Barkafűz
- Corylus avellana=Közönséges mogyoró

Fafajták, amiket NEM lehet adni nekik:
- Dió
- Mandula
- Cseresznye
- Szilva
- Cédrus (bár ez itt nem túl jellemző, de azért jó tudni, hogy mérgező;))
- Citrom
- Fenyő - A sok illóolaj miatt
- Akác - "A virágán kívül minden része enyhén mérgező, hashajtó hatású.
Virágot nyugodtan adj nekik egy-egy kicsit tavasszal. Nagyon aranyosak, ahogy virággal a szájukban pattognak :)" (Bea)


A legelérhetőbb erre a célra a leginkább madarak számára forgalmazott SZÉPIA. Ez kalcium forrásként is fontos, ezért megér többszöri próbálkozást, ha elsőre rá sem hederítenek a kis válogatósok :) Valamint több helyen kapható már vitaminos, ízesített rágókő is.



És az utolsó helyiség a fürdőszoba!
Már említettük, hogy a csincsilla nagyon tiszta állat, szerencsénkre :)
Bundájuk nagyon sűrű, egy szőrtüszőből, akár 80-100 szőrszál is nőhet, és lanolinos réteg képződik rajta. Ahhoz, hogy a szálak különálljanak, gyönyörű, fényes bundája legyen  homokfűrdőre van szüksége.
Ehhez kapható speciális csincsilláknak szánt homok. Ez nagyon apró szemű, minden kicsi szemcse teljesen kerek, hogy ne sértse fel az állat bőrét.
Fürdőre naponta de legalább kétnaponta szüksége van. A homokot teheted neki, egy nagy alapterületű, magas peremű műanyagtálba, vagy egy 5 literes, oldalára fektetett dunsztos üvegbe.
Nagyon mókás látvány, ahogyan éppen csak a farkincáját kilógatva pörög a homokban :)

Ezzel a legszükségesebbek meg is vannak, innen már minden csak kényeztetés :D


Nálunk beváltak:
- Görények számára gyártott függőágy
- Futókerék (Sajnos itthon kevés helyen kapható megfelelő méretű: minimum 30 cm átmérő!)
- Kreativitásfejlesztésre, na meg hogy lekössük az állandóan kiengedésre vágyó csineszünket: wc papír guriga, papír zsebkendő, papaírtörlő stb :)


A ketrec elhelyezése

A csincsilla két dologra igazán érzékeny, a hőmérsékletre és a huzatra!

Szabályok a ketrec elhelyezéséhez:
- NE kerüljön fűtőtest közvetlen közelébe
- NE tegyük közvetlen napfényre
- NE legyen huzatos helyen
- Az ideális hőmérséklet 15-20 fok
- Olyan helyen legyen, ahol gyakran lát téged ? de ő is tudjon napközben aludni!
- Zajos (rág, ugrabugrál stb.) ? tudj tőle aludni.

MINDEN BERENDEZÉS MEGVÁSÁRLÁSÁNÁL VEDD FIGYLEMBE, HOGY A CSINCSILLA RÁGCSÁLÓ! TEHÁT MŰANYAG, FA, PAPÍR STB, HOSSZÚTÁVON NINCS BIZTONSÁGBAN!

Bevásárlólista:
- Ketrec
- Etetőtál
- Önitató
- Alom
- Speciális csincsillatáp
- Széna
- Csincsilla homok
- Valami, amin koptathatja a fogát (szépia, rágókő, vagy valamilyen fa)

És még néhány dolog amit jól jöhet:
- Nasik (mazsola, kiegészítő tápok, stb.)
- Kisállathordozó szállítás esetére
- Gyógynövénykoktél
- Csincsilla odú, kerék, függőágy, stb.


ÉS AMI A LAKEHELLYEL KAPCSOLATBAN A LEGFONTOSABB:
HIÁBA HATALMAS, TÁGAS A KETREC...MINDEN ESTE JÁR LEGALÁBB FÉL ÓRA SÉTA KETRECEN KÍVÜL!
PERSZE ÓVINTÉZKEDÉSEKKEL:
- VEZETÉKEK BIZTONSÁGOSSÁ TÉTELE
- KEDVENC KÖNYVEINK ELDUGDOSÁSA
- KONVEKTOR, FŰTŐTEST LEZÁRÁSA
- MEGKÖZELÍTHETETLEN RÉSEK ELTAKARÁSA STB :)


"Mi pedig gondos, szerető gazdik módjára akkora ketreceket vásárolunk nekik, hogy saját nagy lakásra nem marad, így amíg ők olvasgatnak a nappalijukban, mi tolongunk a pici fürdőszobánkban."

Wood

És akkor néhány házilag készített ketrec

Tulajdonos: Macs
Készítés ideje: 2004 december
Használatban van még?: Igen
Méretei: 60 cm átmérőjű, 1 m magas
Költségei kb.: 5000 Ft
Előnyei: Olcsó, egyszerűen összerakható (3-4 óra)
Hátrányai: Nem minden csini szereti a kerek ketrecet, ezen kívül rossz a térkihasználása
Készítés, használat sztorija:
Decemberben érkezett meg Zsemle névre hallgató csincsillám.
Addig a két lányom, Busa meg Eleven egy Frici kalitkában lakott, ami már nem lett volna elég hármójuknak, na meg a amíg a lányok kicsik voltak el kellett őket választani.
A ketrechez vettünk két és fél méter rácsot. Mind két végét tüskésre vágtuk, aztán a tüskéket visszahajtogattuk, így a rács önmagát tartja. A teteje egyelőre csirkeháló, később le akarjuk cserélni azt is rácsra, illetve a csirkehálóra vágtunk egy 60cm átmérőjű falapot. Az alomtál egy 72 cm átmérőjű virágalátét.



Tulajdonos: Macs
Készítés ideje: 2005 március
Használatban van még?: Igen
Méretei: 85 cm széles, 65 cm mély, 100 cm magas
Költségei kb.: 12.000 Ft
Előnyei: Elfér benne a csineknek egy csomó minden (kerék,függőágy, bújó) és a nagy alomtál miatt nem szemetelnek mellé.
Hátrányai: Kifértek rajta a minicsinek, kisebb méretű rácsból kellett volna készíteni!
Készítés, használat sztorija: Nagyobb ketrecbe akartam költöztetni a csineket, ezért úgy döntöttünk, építünk egy újat.
A ketrechez 5 m rácsot vettünk. Az alomtálca bútorlapból készült. Levágtuk a rácsot, aztán meghajlítottuk, így, csak egy oldalán kellett összefogni.
Az összefogás hasonlóan történt, mint a kerek ketrecnél, tüskésre vágtuk az egyik végét a rácsnak, a másik végét lecsiszoltuk, aztán a fogakat egyesével visszahajtogattuk. A tetejét is így tettük rá, az oda szánt rácsot tüskésre vágtuk, aztán visszahajtogattuk.
Végül lecsiszoltuk a széleket, hogy ne vágjanak. A polcok rácsosak, ugyanígy vannak berögzítve. Aketrecben összesen 3 polc van, így belefért a kerék, a bújók és a függőágy is. Az alomtálahoz 95x75 cm-es bútorlapot vágattunk, és arra csavaroztunk 20 cm széles peremeket, így az alom nem szóródik ki.



Tulajdonos: Norka
Készítés ideje: 2003. június
Használatban van még?: Igen, de másnál
Méretei: 100 cm széles, 75 cm mély, 100 cm magas
Költségei kb.: 15 000 Ft
Előnyei: Jól láthatók a csinek benne, jól szellőzik
Hátrányai: Zörög, minden irányba szemetelnek belőle, törékeny
Készítés, használat sztorija: Felnagyított deguketrec volt a tervezet, de így utólag azt kell mondanom, hogy nem vált be. Szemeteltek, tönkretették a falat mögötte, nem lehetett kihalászni őket, ha nem akarták. Kettéoszthatóra terveztem, de átnyúltak, átharaptak a rácson., most már tudom, hogy duplafalú elválasztó rács kell.



Tulajdonos: Norka
Készítés ideje: 2003. ősze
Használatban van még?: Igen, de másnál
Méretei: 100 cm széles, 75 cm mély, 85 cm magas
Költségei kb.: 20 000 Ft
Előnyei: Csendes, védett a fal mögötte
Hátrányai: Nehéz, oldalra szemetelnek
Készítés, használat sztorija: Az üveges aljú ketrec alá terveztük. Mindkét oldalfala teljes egészében nyílik, kerekeken gördül. Míg nálunk volt egyáltalán nem rágták meg.



Tulajdonos: Norka
Készítés ideje: 2004. vége
Használatban van még?: Igen
Méretei: 80 cm széles, 50 cm mély, 65 cm magas (egyenként)
Költségei kb.: 7 000 Ft (egyenként)
Előnyei: Hangtalan, alig szemetelnek belőle, könnyű kifogni a csineket, könnyű, szép
Hátrányai: Tévedésből furnérlemez lett a hátlap, így meg kellett erősíteni
Készítés, használat sztorija: A hely, és így a csinek számának növekedésével új ketrec rendszereket terveztem,vékony bútorlapból, hogy könnyen költözhessünk velük (könnyűek). A dizájn már kiforrott, tökéletesen bevált. Mivel magunk állítottuk össze a ketreceket, így csak az anyagárat kellett megfizetni. A három kis ketrec egymásra rakva szinte egynek tűnik, de önálló mind.



Tulajdonos: Norka
Készítés ideje: 2004 vége
Használatban van még?: Igen
Méretei: 140 cm széles, 50 cm mély, 80 cm magas (egyenként)
Költségei kb.: 16 000 Ft (egyenként + a szekrény)
Előnyei: Hangtalan, alig szemetelnek belőle, könnyű kifogni a csineket, könnyű, szép
Hátrányai: Tévedésből furnérlemez lett a hátlap, így meg kellett erősíteni
Készítés, használat sztorija: A két ketrec és az alatta lévő szekrény pont olyan magas összességében, mint a három kicsi ketrec egymásra téve, így tényleg egy komplett rendszert alkotnak. A csincsillák szinte minden cucca elfér a szekrényben.



Tulajdonos: Kytiara és W00d
Készítés ideje: 2003.
Használatban van még?: Nem, csak darabokban :) \ Méretei: 80cm széles, 50cm mély, 140cm magas
Költségei kb.: 8000Ft + utiköltség :)
Előnyei: Nagy, és változatos elrendezésű
Hátrányai: Repül belőle a kaki minden irányokba, némileg zörög.
Készítés, használat sztorija: 4 db tenyész ketrecet szedtünk szét lapokra, majd raktuk össze újra, és ez csak némi vér és fájdalom árán sikerült :) Fő szempont volt, hogy ketté választható legyen, és eléggé izgalmas a csineszek számára. Voltak benne rácsos, és tömör fa polcok is.
Hátránya az eleve strapált anyag, nem nagyon bírta a pisi-kaki ostromot:)
Darabjaiból összeraktunk két tartalék ketrecet, amik igen jól jönnek néha.



Tulajdonos: Kyti és W00d Készítés ideje: 2004.
Használatban van még?: Igen, másnál
Méretei: 100 cm széles, 60 cm mély, 140 magas
Költségei kb.: 20.000 Ft
Előnyei: Nagy, jól mutat a szobában, egy irányban repül a kaki. Csendes!
Hátrányai: Kevés helyen, és nehezen elérhető benne a csinesz.
Készítés, használat sztorija:
Sokat nem tudunk mondani róla, képeken minden látszik...bevált, bár az elöl nyiló ajtó hiányzott, ez később megoldottuk. És a polcok elrendezése sem volt 100%os.



Tulajdonos: Cavecat
Készítés ideje: 2005 tavasz, kb 2 napig tartott összerakni
Használatban van még?: Igen, kdori használja
Méretei: 60 cm széles, 80 cm mély, 80 cm magas
Költségei kb.: 18 000 Ft + munkadíj :)
Előnyei: Szép. A csiniknek jobb fán ugrálni, mint rácson, nem kell külön rágófa
Hátrányai: A fát néha ki kell cserélni, ahol elrohad/elfogy
Készítés, használat sztorija: Nagyon könnyű összerakni, a fát méretre rendeled a boltban, és csak csavarozgatni kell. A használatról kdorit kérdezzétek...
És kdori jelenti, hogy használat közben is szuper:)


Tulajdonos: Cavecat
Készítés ideje: 2005 nyár, szintén kb 2-3 nap
Használatban van még?: Igen, sajna ketté kellett választani a lányok balhéi miatt :(
Méretei: 50 cm széles, 100 cm mély, 90 cm magas
Költségei kb.: 20.000 Ft
Előnyei: Nagggyon szeretik a csinik a körbefutkosót a felső szinten :)
Hátrányai: A fát néha ki kell cserélni, ahol elrohad/elfogy
Készítés, használat sztorija: Hát a kettéválasztás, az nem volt buli, (megette Gaba kezét a rács :( ) de most már minden O.K.



Tulajdonos: Cavecat
Készítés ideje: 2006 júni vége,szintén kb 2-3 nap
Használatban van még?: megrendelésre készült, most helyeződik üzembe
Méretei: 60 cm széles, 60 cm mély, 150 cm magas
Költségei kb.: 24.000 Ft
Előnyei: Szép. A csiniknek jobb fán ugrálni, mint rácson, nem kell külön rágófa :)
Hátrányai: A fát néha ki kell cserélni, ahol elrohad/elfogy
Készítés, használat sztorija: majd kifaggatom a megrendelőt... vlsz megemelni nem fogja tudni, de "szerencsére" gurul, és a lenti ajtó elég nagy, ki lehet azon kersztül takarítani.



Tulajdonos: Réka
Készítés ideje: 2005. Június
Használatban van még?: Igen
Méretei: 120 magas, 40 mély, 80 széles
Költségei kb.: 8000 Ft max.
Előnyei: szilárd szintek, így nem akadhat be a kicsik lába; könnyen zárható, titsztítható, nem zörög!!!
Hátrányai: Ha nem laminált bútorlapból készül, rágják, és az bizony szép kis hanggal jár, valamint az ajtókat csakis sima fából lehet megoldani, így az is rágható, mondjuk legalább nem jár nagy hanggal.
Készítés, használat sztorija: Két helyre kellett mennünk az alapanyagokért. Egyik a Praktiker, ahol az előre méretre vágott darabokat választgattuk ki, és nagyon olcsón el is hoztuk onnan semmi perc alatt (tényleg nagyon olcsók, és mindenféle színben kaphatóak), valamint egy asztaloshoz, aki az ajtónak való léceket és a hátlapot szabta le. Maga az összeszerelés (egy ketrecre számolva, mert kettő készült) kb. 2 óra.


Tulajdonos: Robi
Készítés ideje: 2005.06.XX.-2005.12.20.
Használatban van még?: igen
Méretei: 130*100*55 cm (Az egész szekrény mérete: 190*100*55 cm)
Költségei kb.: Bútorlap: 25.000 Ft; Kiegészítők: 5000 Ft; Saválló alkatrészek: ingyen:)
Előnyei: Szétrághatatlan, mivel minden egyes szintet (bútorlapot) saválló lemez fed; kihúzható alomtálca, ami szintén megsemmisíthetetlen és magas eleje révén kipacsálhatatlan a forgács; és a terrárium alatti táp- és csinitartozék szekrény.
Hátrányai: -
Készítés, használat sztorija: A kéró alapötlete Kytiara terráriuma alapján született nyár elején. Ekkor a munkahelyemen nyomban neki is láttam a ketrec tervezésének. Először a szintek és a szirtek borítását szolgáló - 1 mm-es saválló - lemezek készítése, illetve a szintén saválló lemezből készült alomtálca legyártása volt a feladatom. Miután ezeket elkészítettem, került terítékre a rács. Mivel a kereskedelemben nem találtam számomra megfelelőt, ezért ezt is én készítettem, kedves hegesztő kollégám odaadó segítségével. Köszönet neki.
A rácsot 3 mm- es hegesztő hozaganyagokból egyenként varrtuk össze több mint egy héten keresztül.
Itt egy kis pihenés, gyártási szünet következett, hogy aztán karácsonyra kis Sparco 1 éves születésnapjára - megújult erővel nekifoghassak, befejezhessem.
Utam, nem kevés idő, tervezés és utánajárás után egy kedves bútorlap szabászhoz vezetett. P leszabta én meg család segítségével összeállítottam a terráriumot!
Jó párszor látogattam még az Építők boltját ill. a hegesztőmet, hogy összehangoljuk a produkciót!
A terráriumban helyet kapott egy fa, amit a Duna túloldaláról fogtunk be csónakkal a barátnőmmel. (A fél erdőt bejártuk ill. egy kis saválló kuckó, egy PVC cső (bújócska), és egy görci függő ágy.
A kis Pom-Pom karácsonyra meg is kapta az új kéróját. Nagyon örült neki, de az elején kicsit parázott, benne. Talán mert párat zúgott is a magasból. Hál Istennek nem lett baj! Mára ő a család Csollány Szilveszterje! Még terveim közt szerepel, valami a csin természetes élőhelyét leutánzó (pl.: sziklás) tapétát a hátfalra ragasztani; ill. szőnyegdarobokat ragasztani a lemezre, ahol a kis Sparco legtöbbet klubbol.


Tulajdonos: Zolee
Készítés ideje: 2006.
Használatban van még?: igen
Méretei: 90 cm széles, 55 cm mély, 150 cm magas
Költségei kb.: 30.000 Ft + sok :)
Előnyei: Szép. :)
Hátrányai: A fát néha ki kell cserélni
Készítés, használat sztorija: Valójában nem Zoli csinálta, hanem apukája, Zoltánunk, most is csak dirigált :D

 

 



Ha bármelyik ketrec megtetszett, kérdezősködj nyugodtan az alkotókól, gazdiktól!

Ezt akár a Fórumon is megteheted!

 

Kép találomra

Ki olvas minket

Oldalainkat 2 vendég böngészi

Szavazások

Ajándékoznál állatot?
 

Hirdetés