Hogyan válasszak PDF Nyomtatás E-mail

Néhány kérdés, mielőtt csincsillát vásárolnál

- Biztosítani tudsz napközben egy elég csendes helyet, ahol átaludhatja a napot a csinesz?

- Esténként ki tudod engedni félórára - órára sétálni, méghozzá felügyelettel?

- Nyugodt maradsz, ha séta közben mindent megrág, Nem kímélve kedvenc cipődet, tapétát, bútort stb.?

- Nyugodt maradsz, ha meghallod, ahogy rágcsál az éjszaka közepén, rohangál a ketrecében, esetleg rázza a rácsot, hogy ki akar jönni?

- Képes vagy elkötelezni magadat egy kisállat mellett, aki 15 ? 20 évig él, évi 52 hétben, heti 7 napon foglalkozni kell vele? Nagyon érzékeny állatok, nem szeretik maguk körül a felfordulást?

- Megengedheted magadnak, hogy elég tágas ketrecet vegyél?

- El tudod helyezni megfelelően a ketrecet? (részletesebben a Fészekrakó menüben!)

- Megengedheted magadnak, hogy speciális csincsilla tápot vásárolj, esetleg álld az állatorvosi ellátás költségeit?

- Ha kisgyermekkel élsz, el tudod érni, hogy a kicsi ne nyomorgassa, gyömöszölje, hiszen a csincsilla nem ilyen típusú állat?


Ha ezekre a kérdésekre igennel tudsz válaszolni, akkor meg van az esély, hogy a csincsilla megfelelő kedvenc számodra, és Te megfelelő gazdi neki :)


A csincsilla megvásárlására 3 lehetőséged van.

  1. Kereskedésből
  2. Tenyésztőtőll
  3. Hobby tartótól


Egyértelműen a HARMADIK lehetőséget ajánlanánk.

A kereskedésben a csineszek össze vannak zsúfolva kicsi ketrecekbe, rosszabb esetben terráriumokba, így kérdéses az egészségük, kezességük. Bizonytalan a koruk, származási helyük, nem megfelelő táplálékot kapnak, és az eladók többsége a nemüket sem tudja megállapítani. Természetesen naaagy tisztelet a kivételnek!


Tenyésztőnél vásárolni még talán biztonságosabb, mert legalább fixen tudod a származási helyet, a vérvonalat, és ők biztosan tudni fogjak mennyi idős és milyen nemű a csini, és csincsilla tápon tartják. Azonban azzal, hogy a csinicsilla ember-szerető, kedves, nyugodt legyen, nem tudnak foglalkozni.


A hobby tartó azonban mindig tudja, melyik csinije mikor született, milyen nemű, mi az, amivel kicsábítható a ketrecből, félős-e vagy arcátlanul kekeckedik az emberrel:)
Kényelmesen van tartva, neki való tápot kap, és tudja, mire érzékeny, mennyire egészséges.Csincsillád származásában akkor lehetsz a legbiztosabb, ha tenyésztője ad mellé, az általunk vezetett nyilvántartás igazolásaként Származási lapot.


Bővebb információ a származási lapról ittA csincsillád kiválasztása

Amikor eldöntöted, hogy honnan szerzed be leendő kedvencedet, a következőkre kell figyelned:

1. Hogyan reagál a csincsilla az ember közeledésére?
Ha nem rémül meg nagyon, nem menekül folyamatosan akkor kezes kedvencet lehet faragni belőle. (Mármint a csincsillákhoz képest :) )

2. Fényesen csillognak a szemei?
A csineszeknél is igaz, hogy a szem a lélek tükre. Az egészséges csincsilla szeme fényes, csillogó! Ha csipás, vagy váladékos, akkor gyulladt, huzatot kapott stb.

3. A bundája szép sűrű, természetes hatású?
Ha csatakos, csomókban áll a szőre, akkor vagy melege van, verekedett egyéb probléma, kérdezz utána. De egy biztos, nem megfelelő körülmények között él!

4. Lábak-kezek, mind megvannak, és működnek?
Furcsán hangzik, de kereskedésekben előfordul, hogy félig lebénult csineket tartanak életben és adnak el a tájékozatlan vevőknek, mint nyugodt, szelíd állat?

5. A fülei szép nagyok, nincsenek beszakadva, nem cakkosak?

Ezek ugyanis azt jelzik, hogy komolyabb verekedésbe keveredett a társaival.

6. Elég kemények, sötétek a bogyók, amiket maga mögött elpotyogtat?

Kérj egy szem friss bogyót, és bátran vizsgáld meg.
A kaki állagából és színéből nagyon sok mindenre lehet következtetni. Ha puha, kenhető és világos valószínűleg kevés szénát, sok nedves táplálékot kap, ez egy diétával könnyen helyrehozható, de ha híg, akkor már nagyobb baj van. (hasmenés)

7. Rendben vannak a fogai?

Habár ezt elég nehéz megnézni, de mint a többi rágcsálónak, a csincsillának is akkor egészségesek a fogai, ha narancssárgák!


A jó fog és a rossz fog8. Nem túl sovány?

Ha van lehetőséged, fogd a kezedbe az állatot. Az a jó, ha érzed a gerince vonalát, de nem érzed a bordákat.

Arra azért vigyázz, ne aggodalmaskodj túl mindent:) Légy körültekintő, és óvatos, de ne legyen üldözési mániád, hogy mindenáron át akarnak rázni, és egy beteg állatot viszel haza! :)

 

Kép találomra

Ki olvas minket

Oldalainkat 17 vendég böngészi

Szavazások

Ajándékoznál állatot?
 

Hirdetés